Aktiva Ämnen

Aktiva ämnen - Örtextrakter glycerol Aktiva ämnen - Örtextrakter CO₂
Örtextrakter speciellt tillverkade för Crearome i Provence, Frankrike av färska, ekologiskt odlade eller vildväxande örter (kontrollerade av EcoCert). I glycerolextraktet utvinns de flesta vattenlösliga samt vissa fettlösliga ämnen i växten. Extrakterna kan tillsättas olika produkter baserade på vatten: shampo, flytande tvål, deodoranter, cremer, lotioner, hudgel, ansiktsmasker, hårinpackningar, tandkräm m.m. De som är märkta Eko, är tillverkade med eko glycerine, och hela produkten blir således ekologisk. Successivt kommer allihop att bli tillverkade med ekologiskt glycerin. Dosera 3-6% i tredje fasen vid 35-45°C.  Tänk på att glycerol också verkar fuktbindande för huden. En plus-effekt. Har du redan glycerol i ditt recept, utesluter du det om du tillsätter dessa extrakter. Extrakterna kan också användas invärtes (dock ej vallörts/arnicaextrakt)

Aktiva ämnen - Örtextrakter CO2

Örtextrakter framställda med hjälp av koldioxid (en luftart) CO-extraktioner kan man inte göra själv. Ringbloms- och kamomillextrakten är mycket koncentrerade. Morotsextraktet är utspätt med jojobaolja. Alla extrakterna ger färg till produkterna Du tillverkar.

Aromer Ekologiska

Naturliga aromer framställda av ekologiskt odlade råvaror, kontrollerade av EcoCert. Härliga aromer att doftsätta alla dina vattenbaserade produkter: crèmer, lotioner, geléer, tvålar och shampo. De ger nya möjligheter till läpprodukter, då de även avger en underbar smak.

Observera att aromerna är vattenlösliga och skall enbart användas i sådana produkter. De fungerar dock i produkter med enbart fett, om bivax finns med i receptet. Det är viktigt att då röra olje- och vaxblandningen så länge det går, tills den börjar att tjockna, innan aromen tillsätts. (Fungerar inte i hud/ massageoljor.) Aromerna passar också ypperligt för smaksättning av livsmedel och godsaker som karameller, desserter, glass samt drycker av olika slag.   De ekologiska aromerna ger definitivt nya dimensioner till dina produkter!

DEO

Flowers deodoranter innehåller naturligt mineralsalt som verkar sammandragande, farnesol (utvunnet ur eterisk olja) som motverkar bakterietillväxt samt citronsyraester och mjölksyra som skapar ett lägre ph-värde på hudytan och motverkar därigenom dålig lukt.
Innehåller även havssalt som förstärker deo-effekten. Våra deodoranter innehåller även örterna salvia och hamamelis som traditionellt använts vid svettningar Konsistensen är krämig och de förvaras i traditionella roll-on-flaskor

Eteriska Oljor & Resonoider från Fragrant Earth

Använd inte eteriska oljor du ej har kunskap om.   Detta tecken I betyder att extra försiktighet och kunskap krävs. Eteriska oljor används alltid på egen risk.    

Eteriska oljor med * efter är ej lagerförd vara. Beräkna längre leveranstid.           Org = organiskt odlat med certifikat.

Är den eteriska oljan en beställningsvara då framgår detta i artikelbeskrivningen. Beräkna längre leveranstid.

P&N = en ren, naturlig o genuin eterisk olja, ofta odlad utan konstgödsel m.m. men utan certifikat.

Eteriska Oljor & Resonoider från Crearome M.fl

Använd inte eteriska oljor du ej har kunskap om.  Vissa eteriska oljor måste användas med extra försiktighet.

Dessa är markerade med följande texter:
1. Används med försiktighet - sätt dig in i oljans fullständiga verkningar
2. Fotosensibiliserande (påskyndar pigmentbildning vid utvärtes bruk i solsken och kan ge ökad risk för brännskador om man har känslig hud).

Några oljor kan förändras i konsistensen (kristalliseras) om de blir avkylda. Detta är ett helt naturligt beteende hos oljorna, och är ett tecken på att de har rätt innehållsämnen - att de är äkta. De återfår sin flytande konsistens vid 20-25°C. Till dessa oljor hör anisolja som kristalliseras vid 18°C, rose ottoolja vid 16°C samt japanmyntsolja vid 5-10°C.

Växtsätt:  Förklaring till de bokstavsförkortningar som finns under varje olja på de följande sidorna (bokstäverna visar under vilka förhållanden som växterna har vuxit):

Eko Ekologisk kvalitet. Eko V Oljan är kontrollerad och godkänd i respektive leverantörsland av de kontrollorgan

som finns där. Detta gäller både oljor som är vild växande (märkta Eko V) och odlade (märkta Eko). O Odlad på ”vanligt” sätt. T Odlad på traditionellt sätt utan konstgödsel och kemikalier. V Vildväxande

Eteriska oljor med * efter är ej lagerförd vara. Beräkna längre leveranstid.Är den Eteriska Oljan en Beställningsvara framgår detta i artikelbeskrivningen.
Art. nr  Svenskt namn Växtsätt Latin Land Växtdel  Pris inkl moms

Fuktbindare & Aktiva ämnen

Tips! Allatoin 4013 har lugnande, sammandragande, fuktighetsbevarande effekt på huden och gör den mjuk och elastisk.
Tillsätt därför gärna 1/4 ml till foundationbasen när du gör ditt eget mineralsmink.

Natursalt

Salt är välgörande och hudstimulerande. Det tillför mineraler och spårämnen till din hud

Obs! Inga av våra salter innehåller klumpfö- rebyggande medel - och kan därför klumpa sig - vilket enkelt kan krossas med fingrarna, med slag eller med några bitar rå potatis i saltet!

Natur-gourmetsalt - Till mat, dekoration, wellness, spa och hudvård • Utvinning och produktion av salt sker antingen från havsvatten genom extraktion genom kokning eller genom avdunstning i stora bassänger och med hjälp av solen. Detta ger HAVSSALT.  
Salt kan också utvinnas i gruvor, där det finns saltavlagringar som bildats för miljoner år sedan och är salt helt utan föroreningar.
Detta kallas BERGSALT.  Inget salt innehåller några allergener! Kan användas i alla typer av mat. • Inga kemikalier används vid framställning/torkning av salt, dvs inget är borttaget och inget är tillagt. SALT till SPA/Wellnes/Hudvård - Ett mångsidigt hälsomedel för huden Kroppspeeling: Salt är bra som naturlig peeling för hela kroppen. Enklast är att ta ett fint salt och gnugga den fuktiga huden. Eller göra en olje/saltpeeling (se sidan 13 m fl). Ansiktspeeling: Välj ett riktigt fint salt och gnugga försiktigt och varsamt – eller ännu bättre- gör en olje/ saltpeeling. Fotvård: För grova förhårdnader, tex på fötterna, ta ett grövre salt. Bad: Salt kan användas i alla typer av bad; fot/handbad och helkroppsbad. bada ca 20 min och låt huden självtorka! Nagevård: Salt kan användas som naturligt blekmedel vid missfärgade naglar. Blanda lika delar fint salt med bikarbonat, tillsätt några msk citronsaft. Badda naglarna med en bomullstuss indränkt i blandningen. Efter en stund är färgen borta och nagelbanden har också blivit mjukare. Tandkräm: Salt fungerar också som milt blekmedel för tänderna. Strö fint salt över tandborsten och borsta med detta. Efter några gånger börjar missfärgningen att minska. Tänk på att inte borsta för hårt.

Döda havssalt
- för sköna bad (Ej för invärtes bruk). Naturligt salt från Döda havet som använts i bad genom tusentals år vid olika hudproblem. Saltet är utvunnet genom naturlig avdunstning av vattnet. Därefter är saltet soltorkat. Inga tillsatser eller kemikalier används under kristalliseringsprocessen. Innehåller lite lera som gör saltet grått och som i kombination med saltet ger de positiva effekterna! Vattnet i Döda havet innehåller 32-34% salt - jämfört med ca 4% i andra hav. Det innehåller också 21 naturliga mineraler som magnesium-, natrium- och potassiumklorid och kalcium. När du badar med Döda havssalt, bör salthalten vara så hög som möjligt - 2-3% är bra. Kan också användas med 3-10% i flytande tvålar, cremer och lotioner.

Salt från Himalaya Välgörande salt som kommer från Himalayas berg, med ett ursprung som sträcker sig miljoner år tillbaka. Innehåller hela 84 olika mineraler och spårämnen. Det fina saltet kan användas till peeling, alla varianterna som vanligt matsalt, bitarna till bordsdekorationer och enligt följande beskrivning:I badet Välgörande och hudstimulerande. Lös upp 300- 500 g himalayasalt direkt i badet. Bada i ca 20 minuter, och låt huden självtorka när du stiger upp.

Saltdryck för invärtes bruk Utrensande, tillför mineraler och spårämnen. Saltdrycken är en traditionell kur med Himalayasalt. Tag ett stort glas fyllt med vatten (ca 3 dl), och blanda i 50-60 g Himalayasalt. Låt saltet lösa upp sig helt. Tillsätt ytterligare salt och rör om, tills vattnet är helt mättat av saltet, och olösta saltkristaller finns kvar. Tag 1 tsk av drycken i ett glas vattenvarje morgon, på fastande mage.

Bittersalt/Epsomsalt
- för ömma kroppsdelar Bittersalt används för hud- och hårvård i bad, som badsalt för trötta och ömma muskler. Kan också användas i hårshampo, till saltskrubb- och utlöst i vatten för omslag på ömma muskler.

Havssalt
- för peeling och sköna bad Högkvalitativt havssalt från det naturskyddade området ”Ria Formosa” beläget i Portugals vackra Algarve. Saltet samlas upp för hand, och får sedan torka i solen. Ingen maskinell produktion! Det används till kroppspeeling och badsalt. Saltet är av mycket god och fin matkvalitet, och används på de finaste restauranger i Europa! I gourmetbutiker hittar man saltet till ett pris av 3-5 gånger så mycket som detta.

Magnesium salt
- för ömma kroppsdelar Magnesium salt för användning till fot, hand och helbad m.m. Är bra för olika hudproblem. Mjukar upp huden och gör den len samtidigt som den förbättrar hudens struktur. Magnesium salt bad är också bra vid överansträngda muskler som efter träning och hårt kroppsarbete.

Kan också användas för att göra s.k. Magnesiumolja. Ca 30 g till 100 ml vatten. Låt saltet lösa sig helt i vattnet. Därefter spraya på kroppen/kroppsdelarna!

 

Hydrolater Ekologiska

Hydrolater är en biprodukt vid destillering av örter och blommor till eteriska oljor. Vid destilleringen används rent källvatten. Vattnet värms upp och skickas genom växterna i form av ånga. De eteriska oljorna och andra ämnen samlas då upp av ångan. Därefter tas de eteriska oljorna (som lägger sig ovanpå vattnet)bort. Kvar är blom/örtvatten som innehåller lite eterisk olja och andra vattenlösliga ämnen från plantorna. Inget annat, typ konserveringsmedel, är tillsatt

Hydrolaterna kan användas som de är som ansiktsvatten, aromatiska bad, babybad och i spray för att fräscha upp huden. Du kan också använda dem istället för vatten i olika produkter tillsammans med andra råvaror, t ex ansiktsmasker, crèmer, lotioner och hårshampon.

De ekologiska hydrolaterna är kontrollerade av EcoCert i Frankrike. 

Massageoljor

Bas, Massage och kroppsoljor gjorda av de bästa naturråvaror och sammansatta för att minimera risken för allergier vid behandlingar. Genom att kombinera olika vegetabiliska oljor har vi fått fram en unik basprodukt som är överlägsen de flesta andra massageoljor som finns på marknaden idag.
Oljorna i våra blandningar är noggrant utvalda och kombinerade för att ge huden vitaminer och näring samt bra glid för olika massageformer. Massageoljeblandningarna är helt doftfria, men kan tillsättas valfria eteriska oljor eller aktiva aromablandningar. OBS 3408/3422 är tillsatt eteriska oljor.

Naturleror

Naturleror - för en ren och fräsch hud   

Lera kan också användas i tvålar för att ge färg och textur! Läckra, sköna leror i olika färger för olika hudtyper från Frankrike som kan användas på både människor och djur. Lera är djuprengörande och sammandragande för huden. Den tar bort orenheter och bidrar med spårelement och mineraler. Används till ansiktsmasker, omslag, schampo, cremer, inpackningar och i bad. Blandar sig lätt med vatten: pudra 115-130 g lera över 100 ml vätska och låt sjunka utan omrörning.

Tillsätt 10 dr phenyglycerin eller annan konservering, om masken ej skall användas direkt. Låt stå i några minuter, rör sedan ihop blandningen. Tips: har du torr och känslig hud kan du smörja in dig med vegetabilisk olja innan påföring av leran.

Var uppmärksam på att lerorna kan färga handdukar och kläder - tvätta dig ordentligt. Andra ämnen kan också tillsättas såsom örtextrakter, alger, vegetabiliska oljor, vitaminer samt övriga aktiva ämnen.

 

Rasul - marockansk tvållera

Ghassoul). En speciell sorts lera som använts sedan Antikens dagar, och som utvinns i Atlasbergens underjordiska gångar. (Rasulleran har rengörande effekt - den absorberar fett och smuts från hud, hår och hårbotten utan att skada hårets struktur och hudens naturliga fettlager. Ger len hud och blankt hår. Om du inte tål tensider (tvättaktiva ämnen) eller har mycket känslig hud, är detta ett bra alternativ till rengöring!

Gör så här: 15 g rasullera pulver (ca 15 ml) absorberar 25 ml vatten (hydrolater, örtavkok) och sväller till 35-40 ml. Detta räcker till en hårtvätt/kroppstvätt. Gör man större mängder, håller blandningen en till två veckor i burk med lock. Kan också användas som rengörande ansiktsmask eller kroppsinpackning. Låt sitta 15-20 min, spola sedan av med vatten. Bitarna används på samma sätt som pulvret, eller tvåla upp en bit direkt i handen med varmt vatten. Importeras direkt från Marocco

För Dig som är känslig för - eller inte vill använda vanliga tensider!

 

 

 

Naturliga parfymer

Doftsättning med eteriska oljor ger många möjligheter, men när man tittar på vad den traditionella parfymindustrin kan åstadkomma för dofter I hud och hårvårdsprodukter inser man att de eteriska oljorna ändå har sina begränsningar.

Genom ett allt större intresse för naturlig och/eller ekologisk kosmetik har äntligen möjligheterna för en utveckling av nya naturparfymer

öppnat sig. Skickliga, franska parfymörer i Grasse har nu tagit fram utsökta, naturliga parfymer som är sammansättningar av

enskilda ämnen från eteriska oljor, Co2-växtextrakt samt råvaror som har genomgått olika naturliga omvandlingsprocesser. Parfymerna innehåller inga naturidentiska eller syntetiska komponeneter De färdiga parfymerna certifieras av Ecocert! Dessa naturparfymer kan användas till doftsättning av hud- och hårvårdsprodukter. Dosering 0,1-1% beroende på produkt samt tycke och smak. De kan också användas som parfym men bör blandas ut i 90 %-ig sprit eller vegetabilisk olja. (se broschyreteriska oljor och annat än vad man kan få fram i doftväg med enbart eteriska oljor.

Rengöring av hud- & hår

Vill Du helt undvika tvättaktiva råvaror hänvisar vi Dig till rasullera.

Detta är en grupp ämnen som vi använder oss mycket av för att hålla oss själva, vårt hem, vår bil och våra kläder rena. Det är också ämnen som i olika produkter kan påverka oss negativt - både vad det gäller vår kropp och den miljö vi lever i! Dessa rengörande ämnen kallas för tvättaktiva ämnen eller tensider. Alla dessa ämnen eller råvaror framställs kemiskt av både naturliga råvaror som fett, oljor, socker, stärkelse, proteiner mm, samt av råvaror som kommer från den petrokemiska industrin. Under de senaste åren har det tagits fram en del nya tvättaktiva ämnen gjorda av helt naturliga och förnyelsebara rå- varor, som de så kallade sockertensiderna. Tidigare hänvisade vi till Naturskyddsföreningens kriterier för tvål och schampo, men det är inte tillräckligt längre! Nu hänvisar vi också till certifieringsorgan för naturkosmetik som NaTrue, BDIH och EcoCert. Dessa är alla tillverkade av förnyelsebara råvaror och märkta nedan med detta märke.

Vi fortsätter sälja en del av de äldsta tvättaktiva råvaror, eftersom många av våra kunder använder dem och gillar dem trots att de inte kan användas i eko/naturkosmetik-certifierade produkter! Laureth sulfat o Betain är lätta att tillverka med och förtjockas enkelt med salt.

 

Vegetabiliska Oljor & fetter

Alla våra oljor förpackas i PET-flaskor, förutom små kvantiteter som 10ml och 30ml som vi säljer i bruna glasflaskor. Vetenskapligt namn anges kursiverat. Obs Jojoba, ricin och olivolja förvaras inte i kyl då de har lång hållbarhet och stelnar vid 10°C

Du kan själv förlänga hållbarheten! • Förvara vid lägsta möjliga temperatur, helst i kylskåp. • Förvara mörkt i mörka flaskor skyddade från ljus. • Minimera kontakt med luft. Håll flaskorna stängda och ha inte för stor flaska till innehållet. Är det mycket luft i en flaska, så är det bra om du häller över innehållet i en mindre flaska till förvaring. • Undvik kontakt med vatten. • Undvik hög och långvarig uppvärmning (över 90-100°C). Avkyl snabbt. • Blanda ej gammal och färsk olja, och diska oljeflaskor mycket noggrant om den ska användas till olja igen. • Använd ej kopparkastruller. • Tillsätt antioxidanter i känsliga oljor om de skall förvaras under längre tid. 0,5% E-vitamin eller 0,1-0,3% rosmarinanti oxidant räcker 

Relativ oxidationshastighet (se texten ovan) Mättade fettsyror 0,5 gång Finns i stor mängd i bl a kakao-, kokos- och sheasmör

Enkelomättade fettsyror 5 gånger Finns i stora mängder i raps-, aprikos-, oliv-, mandel- och ricinolja

Fleromättade fettsyror: Linolsyra 50 gånger. Finns i stora mängder i solros-, tistel- och gurkörtsolja Linolensyra 100 gånger Finns i hampfrö-, nattljus-, raps, lin och vetegroddsolja

OBSERVERA... • Nötallergiker kan reagera på jordnöts-, mandel-, macadami- och hasselnötsolja. • Alla vegetabiliska oljor bör förvaras kyligt och mörkt i stängda fyllda flaskor för bästa hållbarhet

Vitaminer och antioxidanter för hud och hår

Vitaminer i hud- och hårvårdsprodukter har två olika syften: 1. De flesta vitaminer fungerar som antioxidanter, d v s hindrar fett och olja att härskna i produkten och senare på huden.

2. Att ha en viss effekt på huden! Givetvis kan vi ta upp vissa vitaminer genom huden (ett omdiskuterat faktum). Vilken nytta kan de eventuellt göra? Kan huden ha brist på vitaminer?

Tänk på A-vitamin, karotin och ibland E-vitamin bli fastare i konsistensen (lite kristalliserade vid lägre temperaturer såsom i kylskåp. De återfår sin flytande form i rumstemperatur - men måste hjälpas på traven t ex genom att flaskorna placeras i varmt vattenbad. Innan de används, skall de vara helt flytande.

Äkta Aromaämnen

Absoluer och resinoider består till 85- 95% av samma ämnen som finns i eteriska oljor. Men genom att de tas fram med extraktionsmedel kan ”tyngre”, större aromamolekyler följa med. Detta inkluderar vax och fetter från växterna samt andra ämnen som inte följer med vid destillering, då de har för stora molekyler eller ej är flyktiga. Därför är de flesta absoluer och resinoider mindre flyktiga men tjockare i sin konsistens än de eteriska oljorna. De har ofta en rundare och tyngre doft än motsvarande eterisk olja. Efter det att aromämnet har blivit löst i ett lösningsmedel, tas lösningsmedlet helt bort, så att endast det rena arom-växtextraktet (absoluen och resinoiden) finns kvar. De som är märkta med ”50%” är utspädda för att bli flytande.

Återfettning, balsam och annat

Här hittar Du olika återfettningsmedel både den ”gamla” olivåterfettningen som så småningom kommer att utgå, och den nya Olivnatur återfettningen. De gör tvål och schampo mildare och ger fett tillbaka till huden! Balsamemulgator som gör att Du kan göra effektiva hårbalsam som verkligen fungerar samt Guarmjöl för håret som både förtjockar produkten och fungerar som hårkonditioneringsmedel samt reducerar elektriskt hår!

Ört och skönhetsoljor

Örtoljor framställs traditionellt genom att växtdelar läggs i olja. De oljelösliga ämnena i växtdelarna så som eterisk olja, vissa färgämnen och vaxer går då ut i oljan. Johannesörts- och arnicaoljan framställs på ovanstående traditionella sätt i de provensalska bergen. Färska blommor läggs i kallpressad ekologiskt odlad olivolja som sedan får stå i stora, genomskinliga damejeanner under hela juli månad och dra. Ringbloms- och kamomilloljan tillverkar vi själva här av CO 2-örtextrakter som blandas i de finaste vegetabiliska oljor. Morotsoljan är ingen direkt örtolja utan mer en skönhetsolja - till ett oslagbart pris! Alla dessa örtoljor och morotsoljan kan användas som de är till friskvårds- och hudvårdsoljor. De kan även blandas med andra vegetabiliska oljor till massage, hudvårds- och friskvårdsoljor eller användas i hemgjorda cremer, salvor och lotioner.         Kontrollorgan för arnica- och johannesörtsoljan är EcoCert i Frankrike.